pondělí 31. července 2017

Dočteno - Blackout: Zítra už bude pozdě - Marc Elsberg [RECENZE]

Originální název: Blackout: Morgen ist es zu spät
Žánr: Literatura světová, thillery
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2012
Počet stran: 328
Nakladatelství: Omega

"Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uváznou v tunelech...  
Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten ho poslouchat.  
Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé emaily, začne klást nepříjemné otázky, a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a je z něj lovná zvěř. 
Mezitím se situace v ulicích stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí. Závod s časem začíná. Závod, který lze jen stěží vyhrát."


Ani nedokážu popsat slovy, jak moc jsem se na tuhle knihu těšila. Nejsem sice zastánce knih zaměřených na vědu, ale u téhle knihy se člověk aspoň může zamyslet nad faktem - co když by tenhle kolaps opravdu nastal?



V knize se nacházíme na různých místech v Evropě, nejčastěji v Německu, Francii a Nizozemsku. Prakticky už od samého začátku se děj zabývá problémem s vypnutým proudem. Nejdříve jsou zasaženy jen některá města, jako první se "Blackoutu" dotkne Itálie. Postupně se ale situace začne natolik zhoršovat, že elektřina a voda funguje jen na místech, kde jsou záložní generátory jako např. nemocnice, různé vládní budovy apod. Jenže ani zde nevydrží záložní generátory více jak týden či dva...
Po Itálii nakonec následuje celá Evropa. Lidé si až v tomhle momentu začínají uvědomovat jak je pro všechny elektřina důležitá a jak moc ovlivňuje celkové každodenní dění.

Nikdo nechápe, kde se mohla stát chyba. Jakto, že počítače nenahlásily chybu v systému?

Doprava kolabuje, naftu či benzín nelze bez proudu načerpat, takže autobusy a auta zůstávají na silnicích, tvoří se kolony, těžké dopravní nehody... a to není vše, zemědělci nestíhají podojit krávy, které nakonec umírají v těžkých bolestech na přeplnění vemen mlékem... nemocnice nemají léky ani přístup k přístrojům aby pomohli těžce nemocným lidem... tisíce jich tak umírá naprosto zbytečně...

Na scéně se objevuje programátor a bývalý hacker Piero Manzano. Myslí si, že přišel na to, kdo tohle všechno mohl způsobit. Vydává se tedy za komisařem Europolu Francoise Bollardem. Z důvodu jeho minulosti je Bollard vůči němu hodně nedůvěřiví, nakonec si jej ale i tak vyslechne a dá prošetřit vše co mu Manzano řekl.

Uplyne chvíle a hned se z Manzana stává podezřelý číslo jedna. V jeho notebooku se najdou emaily, které vypadají podezřele natolik, že si Bollard začíná myslet, že sem Manzano přišel jen proto, aby je svedl ze správné stopy.

Nakonec nám v hlavě zůstává několik otázek. Jaký důvod mohl mít člověk k tomu, aby způsobil v celé Evropě výpadek proudu? Čeho tím chtěl dosáhnout? A kdo za to všechno může? 

Hned ze začátku bych chtěla zmínit, že i když je kniha psána spíše z pohledu "vědeckého", i tak se skvěle a rychle četla. Do děje jsem se vžila poměrně rychle a opravdu hodně mě uchvátilo, jak se autor dokázal rozepsat o všech problémech, které by vznikly, kdyby nějaký výpadek proudu na několik dní přeci jen nastal. Člověk si díky knize dokáže uvědomit, jak skvěle se máme, když můžeme využívat a zjednodušovat si život všemi různými technologiemi. A na druhou stranu si člověk taky uvědomí, jak by byl ztracený, kdyby o všechno tohle přišel...

Z knihy jsem opravdu paf a doufám, že někdy v budoucnu u nás budou přeloženy další knihy od Marca Elsberga, protože mě jeho styl psaní naprosto uchvátil.

Knihu bych doporučila určitě všem, z mého pohledu je vhodná pro každou věkovou kategorii, jelikož je napsána opravdu tak, aby tomu rozuměl úplně každý. Věřím, že si kniha u nás najde své čtenáře a snad se někdy dočkáme dalšího díla od pana Elsberga :-)

Zahraniční obálky:

 

 

Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Předpokládané vydání je 2.10.2017
Knihu si v říjnu můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Blackout - Zítra už bude pozdě naleznete na Srovname.cz 

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu se právě chystám a protože podobná témata mám ráda, doufám, že mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:)
      Doufám, že tě kniha nezklame a budu se těšit na tvou recenzi! ^^

      Vymazat
  2. Přidávám na seznam, ale nevím, jestli se ke knize v blízké době dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, kniha vyjde až v říjnu :D takže je ještě dost času, ale doporučuji si na ji určitě pak někdy jak budeš mít chuť na čtení něčeho podobného, vzpomenout ^^

      Vymazat
  3. Já už mám knížku na svém to read listu, protože jsem na ni četla řadu velmi pozitivních recenzí. :) Tak si počkám těch pár měsíců ještě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se přidávám k všem co knihu doporučují a snad jak si ji jednou přečteš, tak se ti bude líbit :)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^