pátek 5. května 2017

Dočteno: Panicové - Diana Gabaldon [RECENZE]

Originální název: Virgins
Žánr: literatura světová, pro ženy
Rok vydání: 2017, vydání originálu 2013
Počet stran: 176
Nakladatelství: Omega

"Jamie truchlí nad smrtí svého otce a navíc je vážně zraněn a v rukou Angličanů. Prchá s žoldáky a na francouzském venkově se setkává se svým starým přítelem Iana Murraym. Oba jsou ošetřeni a oba mají dobrý důvod, aby se nevraceli do Skotska. A oba jsou ještě panicové, i když měli spoustu možností, jak o něj přijít s dámami lehkých mravů.  Ale Jamieho milostný život se zamotává a je také nebezpečný - když osud oba mladé muže dostane do služby židovského doktora Hasdiho, který je najme jako doprovod dvou drahocenných pokladů na cestě do Paříže. Jedním z nich je starý Torah a druhým lékařova krásná dcera Rebeka, jejíž sňatek je již domluvený. Oba – Jamie a Ian – jsou upozorněni, že jde o budoucí nevěstu, ale určitě by byli mnohem opatrnější, kdyby měli tušení, pro koho opravdu pracují."




V téhle krátké "povídce" se setkáváme s Jamiem Fraserem. Tedy v čase, kdy ještě nepotkal Claire. Ocitáme se ve Francii roku 1740, kde se Jamie přidává ke skupině žoldáků, kterou vede kapitán D' Eglise a spolu s Ianem se s nimi vydávají na cestu.

Důvodem, proč se Jamie ocitl ve Francii, byl útěk z Anglie, hned po velmi nepříjemném setkání s Jackem Randallem. Na jeho hlavu byla taktéž vypsána odměna a tak důvody vrátit se zpátky do Skotska ustupují do pozadí... I když se jej Ian snaží tak trochu přesvědčit, že vrátit se domů, by bylo fajn.

Na cestách, se skupinou žoldáků, dostanou Jamie s Ianem úkol od židovského doktora Hashida - dostat na určité místo jeho dceru Rebeku a velmi vzácný svitek Tóry na svatbu.
Než se Jamie a Ian rozhodli zhostit tohoto úkolu, netušili, jak moc náročné bude udržet Rebeku na uzdě. Taková pastva pro oči muže se totiž jen tak nevidí. Natož když Ian a Jamie jsou stále panicové.

Na cestách je tedy čeká nemálo překážek, které budou muset překonat.

Jak můžete vidět, název knihy opravdu doslova charakterizuje příběh Jamieho Frasera. Oba jsou mladí, ženou nedotčeni a tím jak se ocitnou mezi svůdnými ženami, žačnou se jejich hormony doslova bouřit.

Kniha se dělí na dvě části (popravdě jsem očekávala, že se dočkám příběhu na celých 176 stran, ale bohužel se tak nestalo). Pouze do poloviny knihy si můžeme úžit příběh Jamieho nebo-li co bylo před Claire.

V druhé polovině knihy se setkáváme už se známým příběhem. Nachází se zde několik stránek ze samotné knihy "Cizinka", ať už jen proto, abychom si my co Cizinku četli, připomněli jak to všechno začalo a nebo také ochutnávka pro ty, co Cizinku nečetli, a nevědí, jestli se do ní pustit.
Myslím si, že to byl skvělý nápad, vložit do knihy pár stránek z prvního dílu Cizinky. Je možné že to tak přiláká více čtenářů - hlavně ty, kteří ještě váhají, jestli se do Cizinky pustit nebo ne.

I když jsem čekala, že se dočtu více příběhu o tom, jak to bylo předtím, než Jamie potkal Claire ... nelze říci, že bych byla z knihy zklamaná ... ale přeci jen, když si dáme ruku na srdce, určitě jsme všichni očekávali tak trochu víc.

Přímo jsem tedy z knihy zklamaná nebyla, jen mě mrzelo, že příběh byl tak moc krátký. Než se člověk do děje pořádně vžil, byl konec. Ale i tak mohu říci, že jsem se u knihy pobavila. Hned nad několika scénami jsem se musela zeširoka usmívat. A rozhodně nelituji toho, že jsem se do knihy pustila. Byl to takový příjemný doplněk k celé sérii a fanoušci Cizinky tenhle doplněk určitě ocení ve své sbírce :-)

Samozřejmě ještě nesmím opomenout obálku, která je opravdu nádherná a jsem ráda, že zůstala stejná jako ta originální! :)

Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Panicové naleznete na Srovname.cz 

Četli jste knihu Panicové? Pokud ano, co na ni říkáte? Líbila se Vám? Nebo jste z ní byli zklamáni?
Budu ráda za vaše komentáře :-)

S pozdravem Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Knihu už mám také přečtenou, byla to taková rychlá jednohubka :) Také jsem jí dala tři hvězdičky. Čekala jsem prostě něco víc, i když to bylo milé čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, tuhle knihu bych si také moc ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^