úterý 28. března 2017

Dočteno: Úsměv a Ségry - Raina Telgemeierová [RECENZE]

Originální název: Smile
Žánr: komix, pro děti a mládež
Rok vydání: 2015, vydání originálu 2010
Počet stran: 219
Nakladatelství: Paseka 

"Raina je obyčejná holka s obyčejnými problémy. Tedy do okamžiku, kdy následkem pádu přijde o - přední zuby! Takový úraz by dal pěkně zabrat každému, ovšem v případě dospívající teenagerky se chybějící chrup rovná naprosté tragédii. Chudák Raina si musí projít strašidelnou cestu po dentistických ordinacích, šperkovanou nejroztodivnějšími zubními náhradami, chirurgickými zákroky, rovnátky a obličejovými postroji. Kamarádky nemají pro její novou vizáž moc pochopení, ale co teprve tomu řeknou kluci!"






Abych si ušetřila místo a čas na psaní dvou recenzi, rozhodla jsem se na tenhle krátký komix udělat recenzi tzv. "Dva v jednom".
Na komix jsem narazila už davno u Adris a popravdě mě její recenze hodně zaujala a i když je to spíše pro mladší, i tak jsem si řekla, že si jej moc ráda přečtu. Přeci jen každý z nás se občas rád vrací do mladých let :-) (tedy ne ze bych byla už tak stará...)

Komix je hodně zaměřený na teenageraké problémy jako jsou kluci nebo jestli hlavní hrdinka vypadá před ostatními dobře či nesnáčí když ji kamarádi ztrapňují před klukem, který se jí líbí. Určitě to všichni z pubertalního období známe.

První díl se převážně točí okolo Rainy, které se jednoho dne stane malá nehoda po cestě domů. Akorát ji narostly pěkně dospělé zuby a jako naschvál při hecovaní s kamarádkami si vybije dva přední zuby.
Samozřejmě následuje zdlouhavý proces spravování zubů, což není zrovna dvakrát příjemné, ale člověk to bohužel musí podstoupit, aby ve výsledku vypadl opět jako člověk. Nebudu tady jmenovat co všechno musela chudina podstoupit, ale z některých návštěv pana zubaře mě až mrazilo. Jsem ráda, že mě se tahle nehoda tedy zatím nestala. (Raději zaklepu.)

A aby to nebyl jen příběh o tom jak hlavní hrdince dávají dohromady zuby, objeví se zde také první pobláznění po klucích. Raina si je vědoma, ze se líbí hodně klukům, ale když se nad tím zamýšlí, oni se bohužel nelíbí jí. (Hodně vybíravá slečna. Ale ruku na srdce, kdo není?)

Nakonec se ale přeci jen někdo objeví - a dokonce hned dva!
Jak ale dopadne tohle celé poblouznění a její zubní problémy, to se už budete muset dočíst sami :-)

Hodnocení:




Originální název: Sisters
Žánr: komix, pro děti a mládež
Rok vydání: 2016, vydání originálu 2014
Počet stran: 208
Nakladatelství: Paseka

"Raina se nemůže dočkat, až bude mít sourozence. Ale jen do chvíle, než se její sestřička narodí – Amara je úplně jiná, než si Raina představovala. Je sice roztomilá, jenže je to taky nevyzpytatelné, ubrečené mimino. Během let se jejich vztah příliš nelepší, ale když se postupně objeví mladší brácha a mezi rodiči to začne skřípat, Raina a Amara si uvědomí, že by spolu měly začít vycházet. Jsou přece ségry! "







V dalším pokračování se docela často dostáváme do minulosti, jelikož Raina vzpomíná na věci, které prožila nebo které si moc přála. - A to za tím účelem, že toho teď tak trochu lituje. Raina si svou mladší sestřičku Amaru představovala úplně jinak a to jak se její sestra projevuje ji začne štvát, jelikož je to na ni hodně umíněné, ubrečené a náladové mimino

Jak ten čas plynul, člověk by si myslel, že čím starší děti jsou, najdou u sestry či bratra nějaké porozumění. To se však bohužel u Rainy neděje. O pár let později se do rodiny přidá další člen, tentokrát však bratříček, ale ani s ním to není procházka růžovým sadem. 

Na začátku příběhu celá rodina odjíždí na několikadenní cestu autem přes západ Spojených států (z Kalifornie do Colorada) kde se mají setkat s rodinou. 
Auto je to kupodivu velké a tak má každý dostatek prostoru pro svou maličkost. Raina si celou cestu poslouchá písničky z walkmena zatímco její mladší sestra se buď věnuje tím že ji prudí nebo se snaží dělat věci, které by ji bavily (ale bohužel nebaví).
Malý bráška se převážnou většinu času baví čtením, či veselý brebentáním, který prostřední sestru Amaru dost vytáčí. 

Noci vždy přebývají ve stanu, kde nabírají síly na další cestu, bohužel jeden z dnů je zasáhne tak silná bouřka, že musejí přečkat noc v levné chaloupce. 
Ale ani tenhle malý výkyv plánu jim nebrání radovat se v pokračování cesty.

Jak ale rodinné setkání dopadne? Bude z toho fiasko? Nebo z toho nakonec bude příjemná rodinná dovolená? Ráda bych, aby vám zbylo aspoň nějaké to překvapení a tak pokud někoho zajímá jak jejich cestování dopadne, určitě se do komiksu pusťte. :-) 

Každopádně bych ráda řekla, ze komixy nebyly nijak převratně úžasné, ale jisté kouzlo zde bylo. Navíc se mi hodně líbila kresba, té dávám velké plus! Z komixů si žádné velké prožitky nedělám, ale vždy když došlo na návštěvu zubaře (také jej nemám ráda) vždy mě zamrazilo. Takže to přeci jen na mě nějakým způsobem zapůsobilo.
Příběh se samozřejmě taky četl velmi rychle. První díl jsem přečetla myslím během jednoho dne. U druhého se to táhlo dva dny, ale to jen proto, ze jsem bohužel měla ještě jiné povinnosti. Ale i tak se mi druhy díl moc líbil. Ten byl opět zaměřený na jiné problémy a člověk se aspoň mohl vžít do pocitů více početné rodiny, když sám takovou nemá.

Hodnocení: 


Věřím, že je tu hodně lidí, kterým se do rukou dostal tenhle komix, ať už díky tomu, že jej kupovali svým dětem nebo třeba i sami sobě. Jestli jste tedy komiks (Ať už Úsměv nebo Ségry) četli, jak se Vám líbil?
Budu moc ráda za vaše komentáře! :-)
S pozdravem Mrs. Jungová!

1 komentář:

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^