středa 20. dubna 2016

KNIHA VS. SERIÁL - Prvních 100

KNIHA:
Originální název: The 100
Počet stran: 280 stran

Jako prvních asi začnu knihou, i když jsem jako první viděla seriál.
Knížka se mi četla dobře, ale jak už jednou vidíte jako první seriál, už se občas přistihnete, jak některé řádky přeskakujete (tedy aspoň u mě to tak bylo). Jedinou postavu, kterou jsem bez přeskakovaní přečetla byla Glass. Její příběh jsem neznala, protože se v seriále ani neobjevila. Možná proto jsem dokázala číst její příběh bez přeskakování, protože ostatní se mi mátlo dohromady se seriálem.
Stránky ubíhaly celkem rychle, už jen kvůli tomu, že kapitoly byly krátké a každá kapitola byla z pohledu někoho jiného, což bylo zajímavé a člověk se tak mohl vžít do každé role. Bohužel kromě Glass mi ani jedna z postav nesedla. Což mě zamrzelo. Bellamy mi přišel trochu jako slaboch, oproti seriálovému Bellamymu.

Bohužel i vztahy mezi hlavními postavami se liší a to opravdu hodně, jelikož jak už jsem řekla chybí tu Fin... který v seriále hraje taky docela dost důležitou roli a pár věcí obrátil doslova naruby.

Z knihy mi teď bude chybět Glass a její příběh, kvůli kterému si asi přečtu i zbytek série, abych se dozvěděla jak to s ní nakonec dopadne.

SERIÁL:
Originální název: The 100
Počet sérií: 3
Bohužel seriál si nevzal nic z knížky, kromě toho námětu, že 100 vězňů bude vysláno na zemi, aby zjistili jestli je obyvatelná nebo ne. Bohužel ničeho jiného se seriál nedrží a jede si svou lajnu, dokonce si přidal i pár postav o kterých (aspoň v prvním díle knihy) nebyla ani zmínka. Což mě v případě Fina a Jaspera docela dost mrzí... protože v seriálovém zpracování jsem si je oblíbila.
Stejně tak i povahu Bellamyho, který mi zde přijde "mužnější" než jak si ho dokážu představit pomocí knihy.

Kdybych to měla zhodnotit celkově (z mého pohledu) - je lepší seriál. Asi proto, že už jsem si tam k postavám vytvořila určitý vztah, který se v knize vytratil a nevěděla jsem co si mám o kom myslet.
Každý se choval jinak, byl s někým jiným, byli zde nové postavy apod... Kdybych ale četla první knihu, myslím si, že by mě oslovila více jak seriál.
Teď už to ale bohužel nezměním a těším se až se dostanu ke knižnímu pokračování i kdyby to mělo být jen kvůli Glass:)

A jak jste na tom vy? Sledujete seriál The 100 nebo radši dáváte přednost knižní předloze?
Ráda si přečtu vaše názory:)

S pozdravem Mrs. Jungová

5 komentářů:

  1. Já jsem četla dřív knížky, ale jen ty v češtině. Pak jsem se podívala na seriál a z mého pohledu je lepší než knihy. Je tam hodně akce a více těch záhad kolem pozemšťanů. Kniha je víc zaměřená na ty vztahy a minulost... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje slova a zvlášť když člověka zajímá v takovém případě akce, tak se radši podívá na seriál:) Když už je to o přežití a zkoumání země.

      Vymazat
  2. Já knihu četla ještě před seriálem, ale seriál mi stejně přišel mnohem lepší. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Serial mam casem v planu, vubec jsem ale nevedela, ze je i kniha, mrknu po ni.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem psala srovnávací článek: http://walletofinfinity.blogspot.cz/2015/07/the-100-serial-vs-kniha.html
    Akorát jsem viděla ze seriálu první díl a zatím se dál nedostala :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^