neděle 1. listopadu 2015

Dočteno: Škola dobra a zla - Soman Chainani [RECENZE]

Originální název: The School for Good and Evil
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo

"Sofie čekala celý život na to, až ji unesou... Ptáte se kam? Do pohádky, Do školy dobra, kde se z ní stane princezna., najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pocházejí z Gavaldonu, městečka, kde se každé 4 roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?"

Tuhle knižní sérii jsem si původně chtěla kupovat, ale finance momentálně "chodí" jiným směrem, než bych chtěla, ale nakonec se mi dostala pod ruku díky knihovně, kde jsem ji náhodou objevila v regále a hned po ní sáhla.

Dlouho jsem nečetla až takhle fantasticky vymyšlený příběh. Autor si s tím musel dát opravdu hodně práce, protože vymyslet tolik skvělých postav, jak kladných tak i záporných, že mu musím vzdát hold.

Příběh má své osobité kouzlo a člověka ihned vtáhne do děje a nepustí. Dostáváme se do pohádkového světa, kde máme představeno spousty pohádkových postav, které všichni dobře známe. Jak dobré tak i ty zlé.

Když se Agáta se Sofií dostávají do Školy dobra a zla, jsou povinny se účastnit vyučovacích hodin, které nejsou zcela podle jejich gusta. Zloduši a čarodějnice se musí učit například Kletby a smrtící léčky nebo Historie zlodušství. Zatímco princezny a princové mají na programu Zkrášlování nebo Komunikace se zvířaty.
Každá škola má také své pravidla a to ta, že princezna se NESMÍ kamarádit s čarodějnicí. Tak to je, bylo a vždycky bude. Jenže to se Agátě nezamlouvá a tak se snaží udělat cokoliv aby je Školník poslal zpátky odkud přišli. Jenže to se zase nezamlouvá Školníkovi.

Sofie si prožívá peklo, když musí trávit čas ve Škole zla, protože je pevně přesvědčena, že ona čarodějnice není a že patří mezi princezny do Školy dobra. A tak se snaží dokazovat, že ona je ta dobrá, přitom celou dobu nedělá dobro ostatním, ale jenom sobě, protože na ostatních jí prakticky vůbec nezáleží.

Toho si po čase všimne i Agáta, která si celou dobu myslela, že jsou nejlepší kamarádky, protože ji o tom Sofie vždycky přesvědčovala. (I když bylo z jejích činů zcela jasné, že ji jen využívá...)

Knížka se mi opravdu hodně líbila a bylo fajn se vydat do pohádkového světa, plného nemožných a kouzelných věcí. Zavzpomínat na mladá léta, kdy člověk četl pohádky pod peřinou pozdě v noci. Jsem zvědavá na pokračování a snad se mi také brzo dostane do rukou, třeba to bude stejnou náhodou jako to bylo s prvním dílem :)

Obálka... obálka je jednoduše nádherná. Moc ráda bych ji měla ve své knihovničce, ale bohužel se mi asi nepoštěstí... A tak se jí budu kochat aspoň těch pár dní, co ji ještě budu mít doma na poličce :) No a také jsem ráda, že zanechali stejný podklad jako je v originále. ^^

A jaký je váš názor na tuhle knihu? Četli jste ji? Líbila se vám? Nebo se ji teprve chystáte číst? :))

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 98%

2 komentáře:

  1. Knížku jsem zatím nečetla, ale už dlouho se na ni chystám :) Tak doufám, že se zadaří a budou ji brzy mít v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou ohledně Školy dobra a zla téměř ve všem. :) Je to opravdu skvělá kniha a druhý díl není nikterak horší.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^