pondělí 12. října 2015

Dočteno: Eleanor & Park - Rainbow Rowell [RECENZE]

Originální název: Eleanor and Park
Žánr: dívčí román
Rok vydání: 2014, 1.vydání v originálu: 2014
Počet stran: 335
Nakladatelství: Yoli

"Eleanor je ve městě nová a nikdy si nepřipadala osamělejší. Ve svém bláznivém oblečení, s bujnými zrzavými vlasy a chaotickým rodinným životem by nemohla vyčnívat víc, ani kdyby se snažila. 
A pak ve školním autobuse posadí vedle Parka. Ten je tichý, ostražitý, a - v Eleanořiných očích - neuvěřitelně nad věcí. Což je dáno hlavně tím, že podle Parka je nejlepší způsob, jak přežít školní léta, důkladně propracovaná nenápadnost. 
Pomalu, postupně, pomocí komiksů, nahrávek a pozdních večerních rozhovorů, se Eleanor a Parkem jeden do druhého zamilují. Tak, jak člověka potká první láska, když je mu šestnáct, nemá co ztratit a může ztratit úplně všechno.
Příběh Eleanor a Parka se odehrává v průběhu jednoho školního roku v roce 1986 a je smutný, šokující a hluboce pravdivý - příběh, který vezme za srdce každého, kdo nikdy nezapomněl na svou první lásku."

Konec téhle knížky jsem oddalovala co to jen šlo... protože jsem se tak trochu bála, opustit tu myšlenku těch dvou.. jak jsou spolu a šťastní. Nevěděla jsem jak knížka skončí, avšak jak stránky ubíhaly... něco mi říkalo, že to nechci tak rychle ukončit.

Eleanor je zvláštní děvče, které je uzavřené do sebe a s okolím nechce mít nic společného. To se však jednoho dne změní tím, že nastoupí do autobusu a všimne si jednoho asijského chlapce, který na ni skoro až zakřičí, že si má sednout vedle něj, jelikož to bylo jediné volné místo. Ta ho nakonec poslechla a posadila se vedle něj. Samozřejmě spolu cestou vůbec nepromluvili a tak to bylo i několik následujících dní.

Park - asijský chlapec, chce také školní léta přežít tak nenápadně jak jen to půjde, skoro jako Eleanor. Ten má ale oproti ní alespoň pár přátel, zatímco u Eleanor je to trochu obtížnější. Není jako zdejší holky, neobléká se zrovna podle vkusu zdejších slečen a proto i kdyby nechtěla hodně vyčnívá mezi ostatními.

Jednou když Eleanor nastoupí do autobusu a sedne si vedle Parka, tak jako obvykle od první cesty autobusem, všimne si, že si čte nějaký komix. Se zájmem si komix také začne číst a když si toho Park všimne, nenápadně jej posune blíže k ní, aby na něj dobře viděla. Pomalu přetáčí stránky tak, aby stihla všechno přečíst. A takhle to trvá nějaký ten den, dokud jí Park nějaké nepůjčí domů.

Eleanor to nemá doma moc jednoduché, jejich rodiče jsou rozvedení a máma si vzala nějakého pána, který do jejich rodiny tak úplně nesedí a pořád jen na všechny křičí a musí být vše podle něj.

Eleanor se s Parkem den co den sbližuje čím dál víc až se do sebe oba dva opravdu hodně zamilují, i když si to ze začátku nechtějí přiznat. I tak jde ale vidět krásné kouzlo lásky - které dokáže přijít i v těch nejhorších chvílích života.

I když jsem byla z některých částí smutná, bylo to moc příjemné čtení a určitě bych knížku doporučila těm co ji nečetli nebo nad ní stále váhají. Nedokážu říct, jestli se mi víc líbila Fangirl nebo Eleanor & Park, obě knížky měli něco do sebe, ale Fangirl je na tom asi o něco lépe, přeci jen to byl trochu veselejší a vtipnější příběh.
U obálky snad není co dodat, zcela vystihuje dva hlavní hrdiny a je prostě krásná a příjemná ^^

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 95%

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^