čtvrtek 9. července 2015

Dočteno: Město hadů - Darren Shan [RECENZE]

Originální název: City od the Snakes
Série: Město - 3 díl
Žánr: Sci-fi a fantasy - horory a thillery
Rok vydání: 2012, 1.vydání v originálu: 2010
Počet stran: 396
Nakladatelství: Puls

Včera večer jsem se konečně dostala ke konci třetího, závěrečného dílu trilogie Město.
Měla jsem v plánu to dočíst dřív, jenže se seběhlo tolik věcí a když jsem pak byla večer unavená už jsem dokázala přečíst maximálně kapitolu.

"Městu již deset let vládne Kapak Raimi, mužem jehož nelze zabít. Když jednoho dne beze stopy zmizí, jeho věrný ochránce Ford Tasso ví, že v tom musí mít prsty mocní inčtí kněží vilakové. Povolá Al Jeeryho, který jediný se jim může postavit. Spolu s tím, jak postupně proniká hloub a hloub do skrytých útrob Města, dozvídá se o jeho povaze víc, než si kdy dokázal představit, a nabízí se mu větší moc, než po jaké kdy toužil..."

Ve třetím díle se celou dobu taktéž budeme pohybovat ve světě Al Jeeryho, který je pověřen ztraceného Kardinála najít. Jenže to není jeho jediný cíl, za kterým se knížkou hrne. Je v tom i něco osobního, co mu bylo slíbeno za nalezení Kapaka Raimiho. Něco, po čem touží už celých 10 let. Za těch 10 let se Al Jeery hodně změnil. Když zjistil kdo je jeho otec, nakonec se po tom všem co se stalo vydal v jeho stopách - stoprocentně mírnějších stopách, ale i tak byl noční můrou pro celé Město i pro všechny gangy v různých částech města.

Klíčové postavy z prvního dílu se zde nečekaně začnou objevovat jako "přízraky" - tak si to aspoň oba dva hlavní hrdinové připouštějí (Kapak a Al). Nakonec to tak ale vůbec není a sami nebudou moci uvěřit svým očím ani uším - díky tomu co se během posledních pár kapitol dozvědí. 

Později ve Městě začnou být značné nepokoje a všude nastane chaos, který by potřeboval nastolit pořádek. Ve městě se objeví nová skupina "gangů" Hadi a  někdo začne rozhlašovat, že Al Jeery neboli "Paukar Wami" je jejich vůdce neboli Sapa Inka. To u jeho nepřátel i přátel vzbudí spousty otázek a samozřejmě všichni věří, že to tak je a vůbec nemají tušení co je za tím opravdu skryto. Jen Al Jeery ví vše, stejně jako jeho kamarádka Ama Situwa - ano přesně tak, nevidíte špatně a také samozřejmě pravý Paukar Wami.

Jak to ale všechno dopadne s Hady, Paukarem Wamim, Amou Situwou, Kapakem Raimim a Al Jeerym?
Knížka se docela táhne, ale i tak stojí za přečtení. Hlavně proto, že se dočkáme všeho rozuzlení a poklidného konce, po kterém všichni po druhém díle toužíme.

První dva díly jsem zhltla jako malinu, tohle mi trvalo docela dost dlouho, jak už kvůli nedostatku času, tak možná i kvůli tomu, že mě po půlce přestali bavit "řešit" ty problémy s kněžími neboli vilaky. Nakonec jsem to ale překousla a všechno skončilo tak, jak jsem si přála.

I přes to bych vám tuhle trilogii opravdu ráda doporučila a když nebudete mít co číst určitě se do toho pusťte, rozhodně nebudete litovat ^__^

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 90%

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^